събота, 23 юни 2012 г.

god bless america


Един филм който ме провокира да пиша в блогът след като не съм го правил дълго време. Някак си вдигнах леко летвата и ежедневните глупости които ме заливат, не изпитвам желание да пиша за тях. 
Точно с този филм се акцентира върху тях (льо глупости) и описва в каква жалка картинка се превръща цялото общество.
Why we need a civilization any more, if we no longer are interested in being civilized? 
С изключително силни монолози филмът поставя базисни проблеми в съвременното общество, на които никой не се стреми да търси или опита да открие решение.
Защо ни е решение?
- Това решение не би донесло пари, не би помогнало на никого, не би станало популярно.
Не би станало популярно точно заради мас медиите, които не биха го позволили. Медиите, които чрез различни шоу програми, реклами, предавания, състезания и абсолютно всичко, което ни залива ежедневно и преекспонира различни "стойностни" теми.

Пускате новините и какво виждате?
- Кой премиер с кой друг премиер се бил видял, кой си прави пропаганда само и само, за да добие популярност и чрез крайна демагогия да бъде "пред" останалите.

Това нас, какво ни засяга? - Тези, които ги засяга, те вече го знаят или дори са били там.

От друга страна след това какво ни показват?
- Как в някакво село, някаква кокошка била снесла триметрово яйце или се бил появил опашат хамстер. Как Пенка от с. Долно Нанагорнище била посетена от супер мега хипер звездата Чочолина от градската чалготека и тя сега е най-щастливата жена в селото...

Безумия на килограм. И това са ползотворните новини.

От друга страна предаванията, които ни заливат преекспонират и хиперболизират съвремени социални тенденции, като колко сантиметрови токчета не са вредни за сухожилията на краката ни.
Как върховната нирвана е да се присмиваме на жалки хора с умствени или битови проблеми. Как, ако не се обличаме като модерна поп чалга звезда, младите хора сме никой.
За този въпрос сега е много популярен един цитат на Will Smith, който описва ситуацията:
Too many people spend money they haven't earned, to buy things they don't want, to impress people they don't like.
Цитатът и мисълта е прекрасна и описва огромна част от населението на "развития и цивилизован" свят. За съжаление огромна част от хората просто го прочитат, харесва им, но даже сами не се поглеждат и не виждат всичко това в себе си.
Защо аджеба ми е нужно на мен, на теб или на някой друг да го прави?

След това лирично отклонение да се върна към филмът. Горните слова са свързани с главната тема - колко извратен е модерния цивилизован свят и как и единици от нас да можем да се видим от страни, то обществото като едно цяло няма способността да го направи.
Мисля, че всеки може. Вярвам, че има чалга хора в душите си и в това няма нищо лошо. Има умствено изостанали, те са просто по-назад от "нормалните" хора, но с нищо не са по-лоши от всички нас. Ами един ден, когато тези умствено изостанали са булшинството, дали ние няма да бъдем тази "паплач" в обществото? - Отритнатите които имат собствено мнение, притежават способността  да се обосноват и да изложат собствените си мисли по адекватен начин.

В крайна сметка, на кого са му притрябвали такива хора?
- Всеки който иска да управлява огромна маса от хора нещо, то това нещо е нужно да бъде максимално уеднаквено и полезно. Огромна маса от потребители, които да консумират всичко което им се предложи. Огромна маса от безволеви слабоумни люде, които да бъдат щастливи с това, че и те не знаят за какво са щастливи. Просто някой им казва усмихнете се, засмейте се, бъдете тъжни, протегнете ръка и те го правят.
Един идеален свят от немислещи създания, които нямат собствено лице или характер, а се подчиняват на общата воля.

Този ден наближава. Просто е красива цялата схема, гениална е.
20ти век ще бъде запомнен с достигане на ункални върхове в развитие на науки и знания. През последните 20 години не съм срещнал нещо особено значимо да бъде открито или създадено. Единствените неща, за които се работи да се открият отговори са проблеми създадени от самите нас.

Да вземем за пример медицината:
- Всяка година се появява магичен нов вирус, който малко след това се появява магична нова ваксина. УАУ!
- Човекът създава СПИН и десетилетия най-големите открития са свързани с това как да се забави или спре тази имунна недостатъчност.

Може би вече сме стигнали върха на възможностите си да създаваме пагобни оръжия, за да можем да открием техните противодействия.

Защо всяко едно оръжие го възприемаме, че непремено трябва да ни убие. Оръжие може да бъде всичко, което ни вреди. Не трябва да забравяме, че освен с тяло и физика, ние разполагаме със съзнание. Менталното, психическо и умствено здраве е не по-малко важно за всеки човек. Защо физически сме "неприкосновени", като постояно хората биват подлагани на душевно "изнасилване"?
Аз лично след повече от един час прекаран пред телевизорът се чувствам изтискан от глупостта, която ме залива...

Цялата природа и вселена е свързана с различна цикличност. Може би цикъла на знанието е към своя крах и сега настъпва есента, за да дойде студената зима, като вместо снежинки ще бъдем залети от безмозъчни хора.
Мразя кишата, ама ако се появи след такава зима, би ме накарало да се усмихна, защото би имало надежда.

Отделно за "god bless america":
- Филмът е страхотен. Има 2-3 уникални монолога които ми изпълниха душата. Сюжетът е свързан с нуждата човек, когато знае, че няма какво да губи е способен да направи всичко, за да изпълни нещата за които е мечтал.

Защо трябва да чакаме цял живот, за да направим това което сме искали, биха попитали много хора?
Този филм дава отговор - защото някои неща не трябва да се случват по такъв начин, против природата е, против здравия разум е. Нередно е да се разхождаш и да убиваш други същества, някак си, против законите божи е. Господ... :)

Гледайте филма и го интерпретирайте по свой начин, надявам се да ви хареса!

2 коментара:

  1. довечера сам на р.д., утре ще го сваля ,заинтригува ме

    ОтговорИзтриване
  2. Заслужава си, иначе нямаше как да си причиня да напиша чак такъв роман. :)

    ОтговорИзтриване